Vraag en antwoord:


HYPOTHEKEN

Een hypotheek afsluiten kan op twee manieren: volledig advies of online. In een gesprek informeer ik u op basis van uw financiële situatie wat er mogelijk is. U krijgt uitgebreid antwoord op alle vragen die u heeft. Daarnaast informeer ik u over de verschillen tussen volledig advies en zelf online afsluiten.

"Wanneer is een hypotheek zelf online afsluiten voor u geschikt?

Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, wensen en doelen. Wanneer is dit mogelijk? Hier leest u enkele geschikte voorbeelden.

  • Starter: aankoop eerste woning
  • Doorstromen: u koopt een ander huis (alleen mogelijk zonder spaarhypotheek)
  • Oversluiten: u wilt uw hypotheek oversluiten naar een andere bank. Doel lagere rente & maandlasten
  • Verhogen: uw wilt een nieuwe hypotheek voor verbouwen en uw bestaande hypotheek oversluiten


"Wat kan NEOB regelen als u ervoor kiest om een hypotheek zelf online af te sluiten?"

U ontvangt een overzicht welke documenten nodig zijn. Een aantal documenten kan ik voor u aanvragen. Denk hierbij aan een taxatierapport of overlijdensrisicoverzekering. U kunt daarna zelf het aanvraagproces vervolgen om uw hypotheek af te sluiten.


"Wat is het verschil in kosten tussen volledig advies en online afsluiten van een hypotheek?"
Het tarief is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en hypotheekverstrekker. Het voordeligste tarief is mogelijk vanaf € 600,- inclusief afsluitkosten voor een starter. Voor doorstromers, oversluiten en/of verbouwen is het bedrag € 895,- Dit is fors lager dan een hypotheek afsluiten met advies. Wist u dat deze kosten beginnen vanaf € 1.800,-

Het enorme verschil in prijs is te verklaren dat u dan een volledig advies krijgt in de betaalbaarheid van uw hypotheek bij overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Heeft u geen behoefte aan uitgebreid advies? Maar u wilt wel hulp bij het afsluiten van een product? NEOB geeft u in een gesprek inzicht in de productoplossingen en helpt bij het afsluiten van deze producten als u dat wenst. Wilt u liever uitgebreid advies? Ik breng u in contact met de juiste financieel adviseur bij een tussenpersoon.


"Kan ik als zelfstandig ondernemer ook een hypotheek online afsluiten met persoonlijke begeleiding?"

Ja, alleen als ZZP'er / Eenmanszaak. Let op u betaalt extra kosten voor het opstellen van een inkomensverklaring.


"Zijn de kosten die ik maak aftrekbaar voor de belasting?"

Ja.


BOEKHOUDEN

"Is een jaarrekening opstellen verplicht als ZZP'er?"
Nee. Als ZZP'er met een eenmanszaak is een jaarrekening opmaken niet verplicht. Aangifte inkomstenbelasting is wel verplicht. Om dit goed te doen heb je een balans en winst & verliesresultaten overzicht nodig. Voor veel kleine ondernemers / ZZP'ers volstaat een uitgebreide aangifte inkomstenbelasting als jaarrekening.


"Is facturen op laten maken ook mogelijk naast de boekhouding, BTW aangifte en belastingaangifte?"

Ja. De vergoeding is € 8,50 per factuur.

 

BANKSPAREN & LIJFRENTE

“Ik heb meerdere lijfrentes die de einddatum bereiken, welke kosten betaal ik?”

Ik beoordeel voor u of het mogelijk is om lijfrentes samen te voegen in één product. Als dit mogelijk is betaalt u één keer kosten. Is het niet mogelijk en/of sluit u meerdere producten? Dan betaalt u mij € 59,- per afgesloten product.

 

“Mijn partner en ik willen per persoon een lijfrente laten uitkeren. Betaal ik dan ook twee keer kosten?”
Ja, u betaalt kosten voor het begeleiden per product.

 

“Moet ik voor de einddatum van het product een keuze maken?”

Nee. U heeft tot uiterlijk 31 december van het volgende jaar de wettelijke bedenktijd.

 

“Kan ik mijn bankspaarrekening of lijfrente ineens laten uitkeren?”
U betaalt vaak een hoger belastingtarief. Is uw vrijkomend kapitaal hoger dan € 5.364,- (2024)? U betaalt dan naast inkomstenbelasting een boete aan de Belastingdienst. De boete kan oplopen tot 20% van uw opgebouwde kapitaal. Dit heet revisierente. Is uw vrijkomend kapitaal lager € 5.364,- (2024)? En heeft u geen andere lijfrenteverzekeringen bij dezelfde verzekeraar? Dan betaalt u alleen inkomstenbelasting.


"Kan ik mijn lijfrentekapitaal ook laten uitkeren voor mijn AOW of pensioenleeftijd?"
U kunt overbruggen met een lijfrentekapitaal dat u vóór 1 januari 2006 heeft opgebouwd. Heeft u een koopsompolis vóór 2006 afgesloten of heeft u na 1 januari 2006 geen premies meer betaald? Dan kunt u de volledige waarde van uw lijfrente na de einddatum uitkeren vóór uw AOW of pensioenleeftijd met een overbruggingslijfrente. Een overbruggingslijfrente is een tijdelijke lijfrente-uitkering. Hiermee overbrugt u de periode tussen bijvoorbeeld stoppen met werken en uw AOW.
De overbruggingslijfrente uitkeren tot uw AOW met als doel om een dag in de week minder te gaan werken is ook toegestaan.


BELEGGEN
"Welke informatie kan ik verwachten over beleggen?"

Ik informeer u welke mogelijkheden er met beleggen zijn. Namelijk zelf doen via een broker of laten doen via een bank. Daarbij bereken ik voor u verschillende scenario's van een mogelijk eindkapitaal voor de periode dat u wil gaan beleggen. U krijgt kosteloos een presentatie met uitgebreide voorlichting over vermogen opbouwen d.m.v. beleggen.


"Kan NEOB mij helpen met het openen van een beleggersrekening?"

Ja. En indien gewenst helpen om een transactie uit te voeren. Dan kunt u dit een volgende keer zelf zorgeloos doen.


"Wat zijn de kosten om te beleggen?"
U betaalt NEOB eenmalig € 59,- voor een afspraak bij u thuis. Kiest u daarna ervoor om zelf te beleggen via een broker? Dan kan dit nagenoeg kosteloos onder bepaalde voorwaarden. Welke voorwaarden dit zijn vertel ik u uiteraard. Kiest u ervoor om te laten beleggen door uw bank? Dan betaalt u meestal per kwartaal een vast bedrag + een percentage van uw belegd vermogen.


GOEDE DOELEN
"Waarom steunt NEOB een goed doel?"
Maatschappelijk verantwoord bezig zijn! De opbrengsten uit mijn onderneming zijn een extraatje naast mijn hoofdinkomen uit loondienst als docent. Om die reden kies ik ervoor om een deel van de omzet te doneren aan goede doelen.